zupa najlepiej wychodzi z przecieru z pomidorów (passata) firmy cirio w pół litrowym kartoniku - w mojej spiżarni mam zawsze kilka kartonów w zapasie.
Ja lubię moją zupę z ryżem ale drobny makaron nitki też jest OK a do podania świetnie się nadaje kleks gęstej śmietany.
Składniki:
1 opakowanie przecieru z pomidorów (passata) 0.5 l2-3 duże ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy
pół cebuli
1/3 szklanki ryżu
sól i pieprz
gęsta śmietana do podania
Przygotowanie:
do garnka wlewam oliwę i lekko podsmażam czosnek i cebulę zostawiając oba warzywa w całości. po kilku minutach wlewam cały karton passaty (uwaga będzie mocno bulgotać, więc miej pokrywkę pod ręką) i niech się też lekko z oliwą podgrzeje. puste pudełko po passacie napełniam wodą i wlewam do garnka (2 niepełne pudełka wody). gdy całość się zagotuje zmniejszam gaz na mały, wsypuję ryż i mieszam. po ok 15 minutach zupa jest gotowa. na talerzach dekoruję zupę kleksem z gęstej śmietany.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz