niedziela, 8 grudnia 2013
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe
Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. zapalam sobie świeczki a w Spotify'u leci Buble na Święta… do całości klimatu dodałam jeszcze zapach cynamonowych bułeczek i zrobiło się całkiem swojsko!
Przepis jest typowo szwedzki (link tutaj) a bułeczki wychodzą mięciutkie i pachnące. nadmiar zamroziłam na ciemne zimowe wieczory.
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki drożdży instant
100g cukru
300ml mleka
1 jajko
120g masła
1 łyżeczka soli
kilka ziaren zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
750g mąki
Do nadzienia:
100g miękkiego masła
50g cukru
2 łyżki cynamonu
na koniec do posmarowania:
1 rozbełtane jajko
cukier perłowy
Przygotowanie:
składniki na ciasto wyrób w mikserze z hakiem do chleba aż będzie gładkie i sprężyste ok 5-7 min. ciasto można też wyrobić ręcznie ok 10 min (bardzo relaksacyjne - polecam!). Gotowe ciasto odłóż na ok 30-45 min do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj ciasto cienko w duży prostokąt o grubości ok 3 mm.
Posmaruj ciasto połową masła i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń ciasto w ciasny długi rulon wzdłuż długiej części prostokąta i pokrój na ok 2 cm krążki.
Bułeczki połóż przeciętą stroną do góry na blachę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę lub do czasu aż bułeczki się podwoją.
nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ok 10 min dopóki się nie zrumienia. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perłowym.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz