Poniedziałek rano, do pracy pora iść po weekendzie. Na dobry początek dnia pyszne placuszki z serka ricotta, aromatyzowane skórką z pomarańczy. Smażone na maśle mają piękny aromat i dzięki ubitej piane są bardzo lekkie ale i pożywne. Znikały nam z talerza, że ledwo udało mi się zrobić zdjęcie :-)
Przepis ten znalazłam w mojej książce do poduszki - Nagel Slater "Kitchen Diaries".
Składniki:
1 opakowanie serka ricotta, 250g
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki
3 jajka rozdzielone
skórka starta z 1 pomarańczy
masło do smażenia
Serek wrzuciłam do miski razem z cukrem, żółtkami, skórka i mąka. całość dokladnie wymieszalam na lekką masę. W osobej misce ubiłam na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszałam aby nie utracić ubitego powietrza.
Na patelni średnio nagrzanej kładę kawałeczek masła (tak aby masło się nie paliło) i roztapiam. łyżką nakładam placuszki - 4 na patelnię i piekę z obu stron na złoto. Placuszki wyszły bardzo delikatne i lekkie (troszkę trudniej było je obrócić na drugą stronę na patelni).
Podałam je posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz