gotowe! |
Słoneczna sobota, za oknem upał. Na obiad zachciało nam się czegoś lekkiego i zielonego. Miękkie i delikatne zielone kluseczki idealnie się na taki dzień nadają. Zjedliśmy je ze smakiem pod balkonowym parasolem.
Składniki:
1 opakowanie serka ricotta, 250g
1 opakowanie baby szpinaku, 250g
2 jajka
50g tartego parmezanu
ok 150g mąki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Serek utrzeć w misce żeby nie miał grudek.
Szpinak posiekać drobniutko.
Połączyć wszystkie składniki w misce i utrzeć razem. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać mąki.
Łyżeczką formować małe kuleczki i obtoczyć mące wysypanej na deskę a następnie nadać im ładny kształt w dłoniach.
Przygotowane kluseczki gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną i napęcznieją - ok 3-5 min.
Gotowe gnocchi najlepiej smakują z roztopionym masłem i posypane startym parmezanem.
Smacznego!
na starcie |
na wrzątek wrzucamy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz