sobota, 15 czerwca 2013

Sobotnie gnocchi ze szpinakiem i serkiem ricotta

gotowe!
Słoneczna sobota, za oknem upał. Na obiad zachciało nam się czegoś lekkiego i zielonego. Miękkie i delikatne zielone kluseczki idealnie się na taki dzień nadają. Zjedliśmy je ze smakiem pod balkonowym parasolem.


Składniki:
1 opakowanie serka ricotta, 250g
1 opakowanie baby szpinaku, 250g
2 jajka
50g tartego parmezanu
ok 150g mąki 
gałka muszkatołowa, sól, pieprz 

Serek utrzeć w misce żeby nie miał grudek. 
Szpinak posiekać drobniutko.
Połączyć wszystkie składniki w misce i utrzeć razem. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać mąki.
Łyżeczką formować małe kuleczki i obtoczyć mące wysypanej na deskę a następnie nadać im ładny kształt w dłoniach.

Przygotowane kluseczki gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną i napęcznieją - ok 3-5 min.

Gotowe gnocchi najlepiej smakują z roztopionym masłem i posypane startym parmezanem. 
Smacznego!


na starcie


na wrzątek wrzucamy


Brak komentarzy: