wtorek, 25 czerwca 2013

Krewetki z czosnkiem i chilli

Uwielbiam intensywny pomarańczowy kolor krewetek i ich delikatny smak. Trochę dłubaniny jest z wydobywaniem mięsa ze skorupek ale można dość szybko opanować technikę odrywania przedniej części i trzymając za ogon zdejmować cały pancerzyk (przypomina mi sie lekcja biologii na temat chitynowych pancerzyków).



składniki (na 4 osoby):
1 kg mrożonych krewetek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
zielona pietruszka
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
pokrój drobno czosnek i papryczkę. W szerokim rondlu z pokrywką rozgrzej oliwę i podsmaż lekko czosnek i paprykę a następnie wrzuć do rondla krewetki i przykryj. Nasze krewetki były jeszcze częściowo zamrożone. Krewetki puszczają soki i wodę i wszystkie smaki łączą się w pyszny sosik. po kilku minutach (ok 5 min) krewetki są gotowe. Podajemy je posypane zieloną papryczką.

Smacznego!





Brak komentarzy: