środa, 19 czerwca 2013

Tuńczyk na kolację

szybka kolacja po powrocie z pracy - zajmuje tyle czasu ile zabiera ugotowanie ryżu. Filet tuńczyka pojawia się na naszym stole bardzo często - zdrowe i wysoko-białkowe danie a do tego bardzo smaczne!


Składniki (na 2 porcje):
2 plastry tuńczyka (grubości ok 2 cm)
sól, pieprz, oliwa

na sos:
łyżka kaparów
100 ml śmietany
sos sojowy
sok z cytryny

do podania 
pół szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
pomidory

Przygotowanie:
wsyp ryż do garnka i zalej jedna szklanką wody, posól, przykryj i zagotuj na małym gazie. jak tylko się zagotuje wyłącz płytę elektryczną a gazową zostaw na najmniejszym możliwym stopniu jeszcze przez kilka minut a potem wyłącz i niech ryż dochodzi. nie otwieraj go i nie mieszaj. po ok 20 min będzie pulchny i delikatny. przy wyjmowaniu przemieszaj go widelcem żeby się nie sklejał.

Tuńczyka solimy i posypujemy pieprzem, smarujemy oliwą. Rozgrzewamy patelnie (najlepiej grillową) i kładziemy na niej tuńczyka. Smażymy go szybko po ok 1- 2 min z każdej strony tak żeby w środku został różowy i soczysty. odkładamy go na ciepły talerz i niech sobie odpocznie w czasie robienie sosu.

na patelnie po tuńczyku wrzucamy kapary i śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem, lekko skrapiamy cytryną i gotowe. jeśli z tuńczyka wypłyneły soki wlewamy je także do sosu.

Podajemy prostą sałatka - u nas były pomidory w oliwa i octem balsamico ale lubimy też np z rukolą i oliwą.

Smacznego!




Brak komentarzy: