ogromna odmiana ravioli nadaje się idealnie żeby się najeść a jednocześnie żeby uczcić specjalną okazje. żółtko jajka zamknięte pod płaszczykiem makaronu jest nadal płynne i po rozkrojeniu raviolo wypływa i łączy się z masłem w pyszny sos!
inspiracje na to danie pochodzi z autorskiego programu TV Simply Italian - Michela Chiappa. a oto moja wersja na 10 raviolo
Makaron:
400 g mąki (najlepiej tipo 00)
4 jajka
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
semolina lub kaszka manna do podsypania
Nadzienie:
250g serka ricotta
2 łyżki kaparów
50g startego sera parmigiano regiano
skorka otarta z połowy cytryny
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
10 jajek
Do podania:
roztopione masło
starty ser parmigiano regiano
zielona pietruszka
Przygotowanie makaronu:
na początek ciasto dobrze jest po wstępnym rozwałkowaniu złożyć zewnętrznymi końcami do środka i rozwałkować w przeciwnym kierunku. można ten krok powtórzyć ok 3 razy aż ciasto się wyrówna i będzie łatwiej wałkować długie równe pasy. ważne żeby makaron się nie przyklejał do walka i blatu - pomaga podsypanie niewielkiej ilości mąki.
Makaron powinien być bardzo cienko rozwałkowany, tak że prześwituje.
Rozwałkowany makaron przewiesiłam do wyschnięcia na kilka minut.
Przygotowanie nadzienia:
wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz jajek.
na blacie posypanym kaszką manną lub semoliną rozłóż pas makaronu. do połowy długości makaronu, co ok 10 cm nałóż porcję masy serowej i łyżką zrób dołeczek.
delikatnie rozbij jajko i odlej białko do pojemnika (nie będą nam potrzebne) a żółtko ułóż w zagłębieniu serowym. posmaruj makaron po zewnętrznej części sera woda lub białkiem jajka żeby makaron skleił się.
Bardzo delikatnie przykryj raviolo pozostałą częścią makaronu i przyciśnij dookoła sera aby brzegi się dobrze skleiły i nic nie wyciekło ze środka w czasie gotowania. obetnij nadmiar makaronu po zewnętrznej stronie. Kształt jest dowolny
Delikatnie podnoś raviolo i kładź na lekko gotującą się wodę. w zależności jak cienki jest makaron gotowanie to ok 5 min. (Mój był trochę za gruby i potrzebował ok 7 min)
inna opcja to wyciąć kwadraty makaronu i robić raviolo oddzielnie a nie w długich pasach. można wycięty makaron także położyć na papierze do pieczenia i zsunąć z papieru do gotującej się wody.
Po ugotowaniu wykładamy raviolo na talerz, polewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym parmezanam i pietruszką.
Smacznego!
Rozwałkowany makaron przewiesiłam do wyschnięcia na kilka minut.
Przygotowanie nadzienia:
wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz jajek.
Przygotowanie raviolo:
na blacie posypanym kaszką manną lub semoliną rozłóż pas makaronu. do połowy długości makaronu, co ok 10 cm nałóż porcję masy serowej i łyżką zrób dołeczek.
delikatnie rozbij jajko i odlej białko do pojemnika (nie będą nam potrzebne) a żółtko ułóż w zagłębieniu serowym. posmaruj makaron po zewnętrznej części sera woda lub białkiem jajka żeby makaron skleił się.
Bardzo delikatnie przykryj raviolo pozostałą częścią makaronu i przyciśnij dookoła sera aby brzegi się dobrze skleiły i nic nie wyciekło ze środka w czasie gotowania. obetnij nadmiar makaronu po zewnętrznej stronie. Kształt jest dowolny
Delikatnie podnoś raviolo i kładź na lekko gotującą się wodę. w zależności jak cienki jest makaron gotowanie to ok 5 min. (Mój był trochę za gruby i potrzebował ok 7 min)
inna opcja to wyciąć kwadraty makaronu i robić raviolo oddzielnie a nie w długich pasach. można wycięty makaron także położyć na papierze do pieczenia i zsunąć z papieru do gotującej się wody.
Po ugotowaniu wykładamy raviolo na talerz, polewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym parmezanam i pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz