niedziela, 30 czerwca 2013

Raviolo z jajkiem

Dzisiaj na pożegnalny obiad dla przyjaciół którzy spędzali u nas wakacje postanowiłam zrobić coś bardziej ambitnego (pracochłonnego). w kwestiach makaronu domowej roboty jestem nowicjuszem ale uwielbiam wyrabiać to gładkie ciasto -  to takie relaksujące!
ogromna odmiana ravioli nadaje się idealnie żeby się najeść a jednocześnie żeby uczcić specjalną okazje. żółtko jajka zamknięte pod płaszczykiem makaronu jest nadal płynne i po rozkrojeniu raviolo wypływa i łączy się z masłem w pyszny sos!
inspiracje na to danie pochodzi z autorskiego programu TV Simply Italian - Michela Chiappa.  a oto moja wersja na 10 raviolo

Makaron:
400 g mąki (najlepiej tipo 00)
4 jajka
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
semolina lub kaszka manna do podsypania

Nadzienie:
250g serka ricotta
2 łyżki kaparów
50g startego sera parmigiano regiano 
skorka otarta z połowy cytryny
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
10 jajek

Do podania:
roztopione masło
starty ser parmigiano regiano
zielona pietruszka

Przygotowanie makaronu:

na miejscu do pracy usyp kopczyk odważonej mąki, w środku zrób wgłębienie i wbij w nie jajka, dodaj sól i oliwę. zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. następnie przykryj je odwrócona miską lub owiń w folię spożywczą. niech sobie odpocznie przez 30 min. Następnie rozwałkuj je na 2 lub 3 długie pasy o szerokości ok 15 cm, o długości 2-3 metry


na początek ciasto dobrze jest po wstępnym rozwałkowaniu złożyć zewnętrznymi końcami do środka i rozwałkować w przeciwnym kierunku. można ten krok powtórzyć ok 3 razy aż ciasto się wyrówna i będzie łatwiej wałkować długie równe pasy. ważne żeby makaron się nie przyklejał do walka i blatu - pomaga podsypanie niewielkiej ilości mąki.
Makaron powinien być bardzo cienko rozwałkowany, tak że prześwituje.
Rozwałkowany makaron przewiesiłam do wyschnięcia na kilka minut.

Przygotowanie nadzienia:
wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz jajek.

Przygotowanie raviolo:

na blacie posypanym kaszką manną lub semoliną rozłóż pas makaronu. do połowy długości makaronu, co ok 10 cm nałóż porcję masy serowej i łyżką zrób dołeczek. 

delikatnie rozbij jajko i odlej białko do pojemnika (nie będą nam potrzebne) a żółtko ułóż w zagłębieniu serowym. posmaruj makaron po zewnętrznej części sera woda lub białkiem jajka żeby makaron skleił się.

Bardzo delikatnie przykryj raviolo pozostałą częścią makaronu i przyciśnij dookoła sera aby brzegi się dobrze skleiły i nic nie wyciekło ze środka w czasie gotowania. obetnij nadmiar makaronu po zewnętrznej stronie. Kształt jest dowolny

Delikatnie podnoś raviolo i kładź na lekko gotującą się wodę. w zależności jak cienki jest makaron gotowanie to ok 5 min. (Mój był trochę za gruby i potrzebował ok 7 min)

inna opcja to wyciąć kwadraty makaronu i robić raviolo oddzielnie a nie w długich pasach. można wycięty makaron także położyć na papierze do  pieczenia i zsunąć z papieru do gotującej się wody.

Po ugotowaniu wykładamy raviolo na talerz, polewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym parmezanam i pietruszką.

Smacznego!



Brak komentarzy: