środa, 12 czerwca 2013

Ewolucja sałatki

W sezonie letnim moim ulubionym daniem na każdą porę dnia jest sałatka. Kluczem do sukcesu są świeże i najlepsze składniki na jakie mogę sobie pozwolić -  dlatego w sezonie letnim taka sałatka to łatwizna.
Baza jest ta sama a wszystkie wariacje i kombinacje prowadzą do pysznego dania: 

  • baza: pomidor, papryka i inne sezonowe warzywa i zielenina...
  • białko: feta, kozi ser, jajko sadzone lub na miękko, gotowana soczewica, tuńczyk...
  • dodatki: oliwki, suszone pomidory, kapary, karczochy w zalewie, zioła...
  • przyprawy: oliwa, czosnek, aceto balsamico
  • wzbogacacze: awokado, prażone nasionka dyni, słonecznika, pinii, grzanki z chleba...
Oto moje ulubione kombinacje z ostatnich kilku sezonów:

1. pomidor, tuńczyk, ciecierzyca i dużo pietruszki














2. awokado, grillowana czerwona papryka, prażone orzeszki pinii, chipsy z czosnku i bazylia


3. pomidorki koktajlowe, feta, prażona pinia



4. grillowana papryka, rukola, feta, awokado i pieczony czosnek


Brak komentarzy: