sobota, 3 sierpnia 2013

makaron z leśnymi grzybami i truflą

leśne grzyby zawsze mnie kuszą w sklepach i na straganach... lubię je serwować w prosty sposób - tylko podsmażone na maśle i oliwie z czosnkiem i odrobiną tymianku. 
tym razem postanowiłam dodać też siedzącą w maleńkim słoiczku truflę
- ale muszę powiedzieć że nie miała ona zbyt wiele aromatu, może przez tą zalewę w której siedziała. leśne grzyby były znacznie smaczniejsze.

Składniki na sos

300 g leśnych grzybów (twardych)
2 ząbki czosnku
masło i oliwa - po jednej łyżce
gałazka świeżego tymianku
sól i pieprz
natka pietruszki i parmezan do podania
cienko krojona trufla lub oliwa truflowy do skropienia na koniec

200 g suchego makaronu (na 2 osoby)


grzyby czyszczę, kroję na kawałki i podsmażam na maśle i oliwie dodając czosnek i tymianek. 
wrzucam makaron na wrzącą wodę i gotuje i minutę mniej niż na opakowaniu. odcedzam zachowując szklankę wody z gotowania.
mieszam makaron z grzybami i wlewam trochę wody żeby całość pokryła się pysznym sosikiem. do podania świeżo starty parmezan, natka pietruszki i kilka kropel oliwy truflowej lub plasterków trufli.
Smacznego!








Brak komentarzy: