poniedziałek, 12 sierpnia 2013

chouquettes


Po francuskich wojażach została mi jeszcze ochota na ich wspaniałe wypieki. Na bagietkę albo pain au chocolat się nie porywam ale pyszne chouquettes są całkiem łatwe.
Jest to typ ciasta na eklery tylko w innym kształcie i posypane cukrem.
Przepis wzięłam z książki Rachel Khoo ‘Little Paris Kitchen’ – bo Rachel jest moją przewodniczką po Paryżu i po francuskiej kuchni dla początkujących.
chouquettes są leciutkie i lekko chrupiące i przy popołudniowej herbacie znikają tajemniczo i bardzo szybko. Ale to dobrze bo najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Można je przechować w szczelnym pojemniku i przed podaniem odświeżyć w gorącym piekarniku na 5 min – mi się nie udało nic przechować bo tak nam smakowały.




Składniki na ok 20-30 sztuk:

250 ml mleka
100 g masła
Łyżeczka soli i cukru
170 g mąki
4 jajka
Gruby cukier perlisty do posypania
Cukier puder

Będzie potrzebny garnek i drewniana łyżka
rękaw cukierniczy do wyciskania ciasta
2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

W garnku na gazie topię masło razem z mlekiem, solą i cukrem. Potem za jednym zamachem dodaję całą mąkę energicznie mieszam drewnianą łyżką. Na początku całość przypomina puree ziemniaczane ale po chwili ciasto zaczyna zbijać sie w kulkę. Garnek ściągam z gazu i cały czas mieszając czekam aż sie ostudzi na tyle żeby można bylo je dotknąć. Potem wbijam po jednym jajku i mieszam dokładnie zanim wbiję następne. Po wbiciu jajka ciasto się najpierw rozwarstwia a potem pod wpływem mieszania powstaje gładka masa.
Kiedy wszystkie składnik się połączą przekładam ciasto do rękawa*. Konsystencja ciasta nie powinna być za rzadka żeby można było nadać ciastku kształt.
Na blaszce wyciskam ciasto wielkości orzecha włoskiego w odległości ok 2cm od siebie. Jeśli kulka ciasta ma za duży czubek to go lekko mokrym palcem niweluję bo inaczej się za szybko przypali. Kiedy wszystkie choquettes są już na blaszce posypuję je cukrem pudrem a następnie na każde ciasteczko nakładam gruby cukier perlisty który się nie topi w czasie pieczenia **.

Piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
Czas pieczenia ok 20 min – lub aż ciasteczka będą złociste i chrupące.




*cooking tip – zakładam rękaw na wysoka szklankę żeby łatwiej było mi nakładać do środka ciasto.
** można też posypać je kawałkami czekolady lub orzechów -  na co macie ochotę

Brak komentarzy: