wiec na życzenie: mięsne ragout z domowym makaronem papardele!
danie trochę pracochłonne a że robiłam je po przyjściu z pracy w środku tygodnia zaopatrzyłam się w łatwe antipasti jako starter - oliwki w rożnych marynatach, kapary, kawałki parmezanu i tzatziki z naszym balkonowym ogórkiem.
Startery:
antipasti: oliwki, kapary, parmezan rozłupany na kawałki
krakersy z pełnoziarnistej mąki
ogórek zielony w podłużnych cząstkach
tzatziki - 2 łyżki gęstej śmietany i 2 łyżki serka kremowego typu philadelfia, 2 łyżki tartego zielonego ogórka wymieszane z miażdżonym ząbkiem czosnku i doprawione solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Ragout:
500 g mielonego mięsa mieszanego
marchewka
cebula
czosnek
koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
rosół - ok pół litra
oliwa
do podania - tarty parmezan, zielona pietruszka
marchewkę, czosnek i cebulę kroję na małe kawałki i w dużym rondlu duszę przez chwilę na oliwie. następnie wrzucam mięso i rozdrabniam je jak najbardziej żeby nie było większych grudek. mięso musie się odrobinę zrumienić i skwierczeć. dodaję pastę pomidorową i rosół i przykrywam pokrywka. całość zostawiam na małym gazie żeby lekko 'pykało' minimum 1 godzinę ale im dłużej tym lepiej.w tym czasie robię makaron.
Makaron:
2 jajka
łyżka oliwy
w dołek z usypanej mąki wbijam jajko i wlewam oliwę. zaczynam mieszanie widelcem aż całość się wymiesza a następnie wyrabiam gładkie, sprężyste ciasto (ok 5 min). odkładam kulkę ciasta na 30 min pod miskę albo pakuję w folię żeby gluten w mące odpoczął ale żeby ciasto nie wyschło. potem rozwałkowuję ciasto ja najcieniej i wieszam na poręczy krzesła żeby przeschło. następnie wykrawam papardele - pasy makaronu o szerokości ok 1,5-2 cm. aby makaron się nie skleił podsypuję go kaszką manną która w czasie gotowania się po prostu wypłucze i nie będzie miała wpływu na sam makaron.
pocięte papardele wrzucam na osolony wrzątek i krótko gotuje - 2-3 minuty, żeby nie był zbyt miękki. po odcedzeniu mieszam makaron z sosem, posypuje świeżo startym parmezanam i pietruszką i gotowe!
wspaniale smakuje z kieliszkiem włoskiego czerwonego wina np. Chianti Classico.
Smacznego!
pocięte papardele wrzucam na osolony wrzątek i krótko gotuje - 2-3 minuty, żeby nie był zbyt miękki. po odcedzeniu mieszam makaron z sosem, posypuje świeżo startym parmezanam i pietruszką i gotowe!
wspaniale smakuje z kieliszkiem włoskiego czerwonego wina np. Chianti Classico.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz