środa, 4 września 2013

Gnocchi z ricotty w sosie pomidorowym


Jesień w pełni, deszcz za oknem leje, lato skończyło się z dnia na dzień -  a gdzie obiecane babie lato? Na rozgrzewkę więc robię małe kluseczki w sosie pomidorowym i rozpalamy sobie w kominku pierwszy raz od wielu miesięcy.



Składniki:

1 opakowanie sera ricotta 250g
1 szklanka mąki
1 jajko
50g utartego parmezanu
sól i pieprz
parmezan do podania

Przygotowanie:

Zagotuj wodę do gotowania gnocchi. 
do miski włożyłam serek ricotta który dokładnie odsączyłam z wody. wymieszałam wszystkie składniki powoli dodając mąkę. w zależności jak mokry jest serek, mąki będzie trzeba troszkę mniej lub więcej. konsystencja ciasta powinna być miękka ale nie klejąca się do ręki. gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Z części ciasta podzielonego na 4 części uformowałam wałek o średnicy ok 1,5-2 cm i nożem wykroiłam ok 1 cm kawałki. zrobiłam to samo z pozostałym ciastem. kluseczki rozdzielam i podsypuję mąką aby się nie sklejały. tylną stroną widelca lekko naciskam i przekręcam gnocchi żeby powstały charakterystyczne rowki dla lepszej przyczepności sosu :-)
gotowe kluseczki gotuję we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch i lekko napęcznieją. następnie delikatnie je odcedzam i mieszam z sosem pomidorowym i posypuję tartym parmezanem.
Tym razem był to sos pomidorowy przygotowany przez mojego męża z sezonowych pomidorów i zagotowany w słoikach na lepsze czasy (które właśnie nadeszły). Równie dobrze kluseczki będą smakowały z rozpuszczony masłem z lekkim posmakiem czosnku z podgrzanego w maśle ząbka albo z szałwią.
Smacznego!


Brak komentarzy: