Składniki:
1 szklanka ryżu typu Arborio
2 ząbki czosnku siekanego
1 cebula drobno posiekana
300 g różnych umytych grzybów: pieczarek, kurek lub innych grzybów leśnych (np. podgrzybków) pokrojonych w kawałki
garść suszonych grzybów
150 ml gęstej śmietany
50 g tartego parmezanu
łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
zioła: zielona pietruszka, świeży tymianek
Przygotowanie:
Najpierw zalej pokruszone w dłoni, suszone grzyby ok 2 szklankami wrzątku i niech sobie powoli pęcznieją. Ta woda grzybowa będzie nam potrzebna do podlewania risotto.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim gazie i wrzuć siekaną cebulę i czosnek - niech się leciutko zrumienią ale prawie bez koloru. Następnie wrzuć do rondla grzyby a po chwili (2 min) wsyp też ryż. wymieszaj całość i pozwól żeby ryż się zeszklił i zrobił lekko przezroczysty. od tego momentu co kilka minut wlewaj wodę grzybową po chochelce i lekko mieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem i wrzuć też do rondla namoczone grzyby - jeśli są dość duże mimo pokruszenia to posiekaj je na mniejsze kawałki.
Gaz nie powinien być za duży, tak żeby wszystko ładnie bulgotało ale nie za mocno.
Jeśli zabraknie wody z grzybów to można wlać trochę wrzątku lub rosołu. Całość gotowania risotto i dolewania płynu zajmuje ok 20 min.
Konsystencja risotto jest bardzo ważna - nie powinno być za gęste, tylko lekko rozlewać się po talerzu.
Ryż nie powinien być zbyt miękki ani rozgotowany - lekko trzeba go gryźć - to nie papka dla dzieci :-)
na koniec gotowania - wzbogać danie masłem, śmietaną i parmezanem. Wymieszaj wszytko i podaj udekorowane ziołami i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz